De molenaars

Toen wij in het jaar 2000 ‘truuk nao ut zuuje’ wilden, kwam de Schouwsmolen op ons pad. Samen met onze drie jonge kinderen wonen op een watermolen aan de rand van een midden-Limburgs dorpje: een droom die werkelijkheid werd. Het waterrad van de molen was al decennia geleden verwijderd, maar het binnenwerk leek nog intact. Het woonhuis had dan wel geen centrale verwarming, maar wel een zeer eigen, authentiek karakter.

In de jaren die volgden was er altijd wel iets op te knappen en in 2015 was het eindelijk zover dat we de molen konden restaureren. De neuzen van alle betrokken partijen dezelfde kant op, alle vergunningen geregeld, en zo werd de molen in 2016 weer maalvaardig. Bezoekers zijn welkom om de molen te bezoeken en deelgenoot te worden van het ambacht van molenaar. De molen is elke derde zondag van de maand geopend van 14 tot 16 uur en dan malen we biologisch geteeld graan. Ook op de nationale en Limburgse molendagen en de nationale monumentendag kan men van deze molen genieten.

De wens om meer mensen van dit mooie plekje in Limburg en van dit cultureel erfgoed te laten genieten blijft. En zo besluiten we 2020 bij onze molen een overnachtingsplek te creëren voor reizigers en pelgrims. Een refugio, zoals we er velen bezochten tijdens onze camino per fiets naar Santiago de Compostela.