Overnachtingsplek

Overnachtingsplaats voor pelgrims en andere reizigers op de fiets of te voet
In 2021 hebben wij 4 overnachtingsplaatsen voor reizigers gerealiseerd op Schouwsmolen. Er zijn 2 twee-persoonsslaapkamers, douche, toilet en een royale zitkamer in een gebouw met eigen ingang. Ook is er een aparte ontbijtkamer in de schuur gemaakt, waar ’s ochtends een (vegetarisch of veganistisch) ontbijt wordt geserveerd met huisgemaakt brood van biologisch meel van eigen molen.

Met deze accommodatie richten wij ons op pelgrims en andere trekkers, die op de fiets of te voet reizen. Overnachting is voorbehouden aan leden van Vrienden op de fiets (reserveren via de site van deze stichting, zie meer info bij de pagina ‘links’) en ook aan reizigers met een pelgrimspaspoort.

De Schouwsmolen is gelegen aan de Vlaanderenfietsroute (LF5), aan het Pelgrimspad (LAW7) en nabij Grenslandpad (LAW11). Ook een van de vele routes naar Santiago de Compostela loopt langs de molen.

Een groot respect voor natuur en milieu ligt aan de basis van ons handelen. Bij de renovatie van huis, molen en reizigersplek hebben we gebruik gemaakt van duurzame producten. Het dak van de overnachtingsplek -waar zonnepanelen op liggen- is geïsoleerd met schapenwollen isolatiedekens. Muren en houtwerk zijn behandeld met producten die bestaan uit natuurlijke grondstoffen: leem, lijnolieverf, kalklijmverf, silicaatverf. Zowel in de ontbijtkamer als in het huisje voor de reizigers is vloerverwarming aangebracht. Ook het interieur is opgebouwd uit duurzame materialen en opgeknapte meubelstukken met een geschiedenis. Zo zijn twee eetkamerstoelen dankbaar geadopteerd nadat ze in het bos te vondeling waren gelegd.